Kutsukilpailu Herttoniemeen

Kutsukilpailu Herttoniemeen

SIJAINTI: HERTTONIEMI, HELSINKI
SUUNNITTELUVUODET: 2017-2018
BRUTTOALA (br-m²): 7000
KERROSALA (k-m²): 4600
HUONEISTOALA (h-m²): 3720
HUONEISTOJEN LKM: 51

TEHTÄVÄ

 
Ainutlaatuinen tontti kruunuvuorenrannan huipentumana on perua vuoden 1996 asemakaavasta, jossa tontille kaavailtiin konferenssi-, kylpylä- tai hotellirakennusta. Muusta korttelirakenteesta irrallinen tontti kaavoitettiin toteutumattomana uudelleen asuinkerrostalojen korttelialueeksi vuonna 2014. Helsingin kaupunki ja Skanska järjestivät tontista kutsukilpailun 2017.

Sijainti luo rakentamiselle upeat puitteet: kaikissa ilmansuunnissa on vettä ja vihreää, veneitä ja elämää. Rakennuspaikasta itään sijaitsevat Herttoniemen kartanon puistoalueet, kun taas pohjoisessa ja lännessä vastaan tulevat olemassa oleva kaupunki ja vilkkaat pienvenesatamat. Lounas-etelä suuntaan avautuu huikea näkymä Suomenlinnan ohitse avomerelle, joka jatkuu horisonttiin aina Tallinnaan saakka. Herttoniemenrannan 1990-luvulla alkanut rakentaminen Itäväylältä kohti satamaa ja Annikanpuistoa ei voisi huipentua hienompaan loppusointuun.

Tontin suurin haaste oli kaavan vaatimus autopaikoituksen sijoittamisesta maantaso kerrokseen samalla kun maantasokerroksen katutilan julkisivuihin ja detaljiikkaan vaadittiin kiinnitettävän erityistä huomiota. Lisäksi uudisrakennusten taakse jäävien naapureiden näkymät tuli ottaa huomioon.

Ratkaisu

 
Kokonaisuus muodostuu kolmesta rakennusmassasta, joista kukin sijaitsee omassa korttelin nurkassaan. Näiden väleistä tulija voi kiivetä portaita pitkin kansipihalle. Pihan yläosa on kivinen ja kuiva, kuin luodon huippu – alapihan ollessa vehreän lehtomainen. Etelänpuoleiset ulkoportaat levenevät istuskeluterassiksi, jolle ohikulkijakin voi istahtaa, vaikkapa kengännauhoja solmimaan. Porrashuoneet avautuvat komeiden 2-kerroksisten sisäänkäyntien kautta pihakannen lisäksi kadulle. Talokolmikko kohtaa katutason aktiivisella otteella: jokaisessa talossa liiketilat tai yhteistilat on sijoitettu kohtaan, joka parhaiten antavat talolle elävää ilmettä. Parvekkeiden alle muodostuu luonteva paikka penkeille, joista katsella auringonlaskua, yksin tai yhdessä.

Arkkitehtoninen muodonanto veistelyineen ja viisteineen perustuu asuntojen sekä lähimpien naapureiden merinäkymien huomioimiseen ja maksimointiin. Pienet niiaukset kääntävät katseet kohti maiseman parhaita osia. Kattomuodon polveilu ja katkot talojen välissä päästävät auringonvalon paistamaan pihan leikki- ja oleskelualueille.

Julkisivut on muurattu tiilestä. Merenpuolet ovat tummempaa harmaan kirjavaa ruukintiiltä ja niiden ikkunat ovat isompia ja klassisemmin sommiteltuja kuin pihan puolella. Hienovarainen tiilidetaljiikka ja ajaton julkisivusommittelu antavat kaupunkikuvallisesti merkittävälle kolmikolle arvorakennuksen luonteen. Pari senttiä julkisivupinnasta ulostyöntyvät tiilen päät tekevät merijulkisivujen pinnasta rouhean eläväisen. Tiheimmillään tiilenpäitä on maantasossa ja talojen kulmissa, ylöspäin mentäessä päät harvenevat. Läheltä tarkasteltaessa julkisivupinnat elävät kauniisti valon ja varjon mukaan, vastarannalta katsoessa ylöspäin vaaleneva gradientti vahvistaa vaikutelmaa meren pieksämistä kallioista. Sisäpihan puolella väritys on vaaleampi sekä ikkunat pienempiä ja vapaammin sommiteltuja.

Kaikista korttelin asunnoista on merinäköala. Lisäksi asunnoista avautuu maisemia vehreälle pihalle ja merelliseen Laivalahteen. Kapearunkoiset talot mahdollistavat valoisia, jopa kolmeen suuntaan aukeavia asuntoja. Porrashuoneet on sijoitettu pihan puolelle, jotta arvokas merimaisema jää asukkaiden iloksi. Suurimmat ja arvokkaimmat asunnot rakennetaan kärkipaikoille, parhaat näkymät tarjoaviin kohtiin.

Huoneistojen sisällä tilat on järjestelty huomioiden paikan erityisominaisuudet. Näkymät asuntojen sisällä ovat pitkiä ja hallittuja, näkymät asunnoista ulos ovat koko ajan läsnä. Sisäänvedetyt lasiliukuovilla varustetut parvekkeet jakavat ja jäsentävät tiloja. Koko julkisivun mittaisia parvekevyöhykkeitä ei ole –merta pääsee ihailemaan asuinhuoneiden ikkunoidenkin äärestä, ilman esteitä.