Espoon Vuorikallio

Espoon Vuorikallio

ASIAKAS: OPTIMIKODIT OY
VALMISTUMISVUOSI: 2015
BRUTTOALA (br-m²): 3710
KERROSALA (k-m²): 3070
HUONEISTOALA (h-m²): 2070
HUONEISTOJEN LKM: 33
TALOYHTIÖ: AS OY ESPOON VUORIKALLIO

Espoon ensimmäisen HURRAA!-tunnustuspalkinnon voittaja.

Mitä

 
Suunnittelimme uniikeista omakotitaloistaan tunnetulle alueelle Espoon Tillinmäkeen 2 rivitalon, 8 paritalon ja kahden erillistalon kokonaisuuden. Tontilla oli paljon rakennusoikeutta, mutta maankäytöllisesti suunnittelulle loi haastetta tontin keskellä sijaitseva hieno kallioinen puistoalue ja kevyenliikenteen väylä, jotka tuli säilyttää. Lisäksi tontin asemakaava oli vanhentunut ja sen mukaisesti alueelle olisi tullut rakentaa pienehkö määrä isoista asunnoista koostuvia yksittäis- ja rivitaloja. Asiakkaan tahto oli kuitenkin pienentää asuntojen keskipinta-alaa huomattavasti, mikä johti suureen määrään asuntoja autopaikkoineen.

Miten

 
Talot ripoteltiin maastoon orgaanisesti ja lomittain, siten, että asunnoista saatiin avattua hyviä näkymiä ympäristöön. Tiiviillä talojen sijoittelulla, autokatoksien ja tallien suunnittelulla saatiin tontin keskellä sijaitseva luonto säästettyä koskemattomana, kovasta autopaikkavaatimuksesta huolimatta. Haastavat pinnanmuodot loivat omat haasteensa, mutta asuntojen sisäänkäynnit saatiin ratkaistua mainiosti toimiviksi ja esteettömiksi. Tontin pengerryksiä toteutettiin kivikoreilla, joilla lopputuloksesta tuli tavanomaisia betonista pihaa huomattavasti miellyttävämpi ja laadukkaampi.

Talojen julkisivut on toteutettu skandinaavisessa hengessä murretulla modernilla valkoisella ilmeellä, jolle kontrastia luovat maanläheiset murretut väritehosteet, jotka istuvat mäntymaiseman sävyihin.

Tulokset

 
Kohde palkittiin Espoon rakennuslautakunnan HURRAA-tunnustuspalkinnolla.

Hurraa-palkinnon arvostelu:

 
”Kohde edustaa pienimittakaavaista, tiivistä, kohtuuhintaista ja vaativan rakennuspaikan erinomaisesti huomioivaa asuinrakentamista. Hankkeen arkkitehtuuri piha-alueen toteutuksineen on laadukas, raikasilmeinen kokonaisuus.”

Espoon VuorikallioEspoon Vuorikallio asemakaavaEspoon Vuorikallio pohjaEspoon Vuorikallio pohja 2Espoon Vuorikallio pohja 3Espoon Vuorikallio 2Espoon Vuorikallio 3Espoon Vuorikallio 4Espoon Vuorikallio 5