Helsingin Koivupuisto

HELSINGIN KOIVUPUISTO

Mitä

HITAS-asumista historialliseen miljööseen

 
As. Oy Helsingin Koivupuisto on SSA Group Oyj:lle suunniteltu HITAS-kohde, joka sijaitsee Käpylän sairaala-alueella. Kortteliin on kaavoitettu kolme kahden rakennuksen yhdistelmää, jotka muodostuvat Käpyläntien varrella olevista lamellitaloista sekä Rohtotarhan puiston puolella sijaitsevista pistetaloista. Jokaisella kahden rakennuksen kokonaisuudella on oma arkkitehtinsa. As. Oy Helsingin Koivupuisto sijaitsee kyseisen korttelin keskellä.

Haasteenamme oli suunnitella uusi, moderni rakennus osaksi historiallista Käpylän aluetta ja sen rakennuskantaa. Lisäksi meidän täytyi kiinnittää erityistä huomiota Käpyläntien varren kaupunkikuvaan, jotta rakennus sopi yhteen samaan kortteliin suunniteltujen uusien naapurirakennustensa kanssa.

Miten

Asuntoja eri tarpeisiin

 
Otimme rakennusten suunnittelussa vaikutteita alueelle ominaisesta 1950-luvun arkkitehtuurista, jota edustavat muun muassa punainen harjakatto, ulkonevat parvekkeet ja tyylitellyt metallikaiteet. Tien vierellä sijaitseva lamellitalo suunniteltiin asemakaavan mukaisesti selkeälinjaiseksi ja perinteiseksi kun taas pihan puolella oleva pistetalo arkkitehtuuriltaan nykyaikaisemmaksi asemakaavan mukaisesti vaihtelevine ikkuna-aukotuksineen ja tasakattoineen. Sama julkisivuväritys ja materiaalit yhdistävät rakennukset toisiinsa luoden niistä yhtenäisen kokonaisuuden.

Lähtökohtanamme asuntojen suunnittelussa oli niiden avaruus ja monikäyttöisyys. Monipuolinen asuntojakauma huomioi perheiden erilaiset tarpeet. Yhdelle asunnolle suunnittelimme jopa oman hulppean kattoterassin!

Asuntoja on pienistä yksiöistä viiden huoneen perheasuntoihin. Jokaisessa asunnossa on oma parveke tai terassi ja isommissa asunnoissa sauna. Käpyläntien puoleiset parvekkeet ovat syvennettyjä. Suunnittelimme niihin lisäksi lasituksen tuomaan yksityisyyttä ja suojaamaan kadulta kantautuvilta ääniltä.

Rakennusten väliin sijoittamamme korttelipiha on vehreä ja viihtyisä autopaikoituksen sijoittuessa pihakannen alle. Yhteinen piha-alue mahdollistaa asukkaiden välisiä kohtaamisia ja luo turvalliset puitteet oleskelu- ja leikkipaikoille. Tontin itäpuolella sijaitseva Rohtotarha-puisto toimii lisäksi laajempana virkistysalueena As. Oy Helsingin Koivupuiston asukkaille.

Suunnittelimme yhteistilat koko tonttia palveleviksi. Yhteisen kerho- ja saunatilan sijoitimme puiston puolella sijaitsevan rakennuksen ylimpään kerrokseen. Avara, keittiöllä varustettu oleskelutila avautuu suurelle lounaaseen suuntautuvalle kattoterassille, josta on näkymät sekä Rohtotarhaan, että yhteispihalle.

Tulokset

 
Yhdistimme hienovaraisella arkkitehtuurilla massoittelultaan keskenään erilaiset rakennukset toisiinsa ja toimme hallitusti modernin uudisrakentamisen ympäröivään historialliseen miljööseen.

ASIAKAS: SSA GROUP OYJ
SIJAINTI: KOSKELA, HELSINKI
SUUNNITTELUVUODET: 2018-
BRUTTOALA (br-m²): 7090
KERROSALA (k-m²): 6000
HUONEISTOALA (h-m²): 4200
TILAVUUS (m³): 20 000
HUONEISTOJEN LKM: 66
TALOYHTIÖ: AS OY HELSINGIN KOIVUPUISTO
Helsingin Koivupuisto mallinnusHelsingin Koivupuisto asemakaavaHelsingin Koivupuisto pohjaHelsingin Koivupuisto mallinnus 2Helsingin Koivupuisto ilmakuva