Välkkylän tornitalo

VÄLKKYLÄN TORNITALO

ASIAKAS: PSOAS
KILPAILUVUOSI: 2016
BRUTTOALA (br-m²): 4900
KERROSALA (k-m²): 4130
HUONEISTOALA (h-m²): 3360
HUONEISTOJEN KÄYTTÖALA: 3500
HUONEISTOJEN LKM: 76

TEHTÄVÄ

Arkkitehtikilpailun tavoitteena oli suunnitella Välkkylän punatiiliseen puistomaiseen ympäristöön sopiva, kestävän kehityksen periaatteiden mukainen tornitalo, joka on ratkaistu opiskelija-asumisen tarpeet ja tulevaisuus huomioiden. Ehdotuksilta odotettiin erityisesti uudentyyppisten opiskelija-asuntoratkaisujen luomista, yhteistilojen kehittämistä ja tehokasta tilankäyttöä. Arvioinnissa kiinnitettiin huomiota toiminallisten, esteettisten, teknisten ja taloudellisten vaatimusten tasapainoiseen ratkaisuun. Lisäksi tuli suunnitella alueen pysäköintitalo.

Ratkaisu

 
Kilpailuehdotuksessa on esitetty laaja valikoima erilaisia opiskelija-asumisen mahdollisuuksia. Perinteisiä ratkaisuja on tuotu tähän päivään huomioimalla ekologisuuden ja jakamistalouden vaikutukset, sekä kehitetty myös täysin uusi nomadikonsepti, joka perustuu pieniin liikuteltaviin yksityisiin yksiköihin yhteisön sisällä. Kestävän kehityksen mukaiset periaatteet ja rakennuksen terveellisyys varmistetaan käyttämällä Joutsenmerkki-kriteeristöä ohjaamaan suunnittelun, rakentamisen ja asumisen ympäristövaikutuksia.

Tulokset

 
Ehdotus sai kilpailussa kunniamaininnan. Arvostelupöytäkirjan mukaan ”Ehdotus erottuu positiivisesti edukseen raikkaan konseptuaalisen otteensa vuoksi. Työ on tehty johdonmukaisesti ja varmaotteisen perusteellisesti, mikä yltää aina yksityiskohtien tasolle. (…) Ansioksi nousee reipas ja hienosti esitetty erilaisten asumisen konseptien soveltaminen. Ehdotuksen ekologiset ansiot perustuvat arkkitehtuurin ajattomuuteen ja selkeästi perusteltuihin kriteereihin, sekä tehokkaaseen tilankäyttöön.”Maantasokerros | 3. ja 4. kerros, solut5. ja 6. kerros, yksiöt ja kaksiot | 11. kerros, nomadikonseptiYksiö + parvi 27 m² | Yksiö + parvi 27 m² | Kaksio + parvi 41,5 m²Nomadikonsepti