Vantaan Vadelma

VANTAAN VADELMA

ASIAKAS: YIT
VALMISTUMISVUOSI: 2018
BRUTTOALA (br-m²): 3688
KERROSALA (k-m²): 3688
HUONEISTOALA (h-m²): 2542
TILAVUUS (m³): 11878
ASUNTOJEN LKM: 64

TEHTÄVÄ

Houkuttelevampaa ja tehokkaampaa asuntotuotantoa Vantaalle

Vantaan Vadelma on Kaskelanrinteen uudelle asuinalueelle rakennettu asuntokohde, joka on ensimmäinen YIT:n kanssa yhteistyössä kehittämämme Smartti-konseptin mukainen asuinkerrostalo. Smartti-konsepti ja Vantaan Vadelma kehitettiin vastaamaan pienasuntojen ja kohtuuhintaisten asumisratkaisujen kasvavaan kysyntään pääkaupunkiseudulla. Smartti perustuu rakennusosien esivalmistamiseen, millä parannetaan paitsi kustannustehokkuutta myös rakentamisen laatua.

Ratkaisu

Modulaarisuuteen ja esivalmistukseen perustuva konsepti, jonka ytimessä viimeistelty ja korkalaatuinen keittiö-kylpyhuone-tuote.

 
Kokosimme yhdessä YIT:n kanssa monialaisen tuotekehitystiimin ja loimme 8-vaiheisen konseptin, joka perustuu rakennusosien esituotantoon ja modulaarisuuteen. Yhden konseptin vaiheista muodosti kehittämämme keittiö-kylpyhuone-elementti. Kylpyhuoneen vakioinnilla ja millintarkalla suunnittelulla luotiin toimiva ja kompakti kylpyhuone, jonka korkeatasoinen viimeistely ja toiminnalliset ratkaisut yllättävät.

Prosessin taustalla oli suuri määrä kehitystyötä, jonka aikana kyseenalaistimme yhteistyössä muotoilijoiden, mekaniikkasuunnittelijoiden ja muiden rakentamisen asiantuntijoiden kanssa monia asuinkerrostalorakentamisen toimintatapoja.

Toteutus

Vapaita ja muunnteltavia koteja, joihin yhä useammalla on varaa.

 
Vantaan Vadelman plaanit ovat vapaita ja muunneltavissa, koska väliseinät on korvattu kiintokalusteilla, joiden sijaintia voidaan muuttaa. Tehokolmion voi esimerkiksi muuttaa väljäksi kaksioksi. Asuntojen järkevällä ja tehokkaalla tilankäytöllä on saatu aikaan toimivia koteja, joihin yhä useammalla on varaa.

Vantaan Vadelmassa on asuntoja yksiöstä perheasuntoon.
Maantasokerrokseen sisäänkäynnin yhteyteen on sijoitettu postiaula, joka toimii asukkaiden kohtaamispaikkana, uudenlaisena olohuoneena. Vadelma muodostaa kahden muun talon kanssa kokonaisuuden, joiden asukkailla on käytössään yhteinen pihasauna.

Tulokset

30% leikkaus rakennusaikaan, merkittävä arvonnousu YIT:n osakkeelle.

 
Tarkalla esisuunnittelulla onnistuttiin nopeuttamaan työmaa-aikaa ja vähentämään työmaalla tehtävää suunnittelua. YIT:n Smartti-projekteissa työmaa-aikaa saatiin lyhennettyä yli 30% aiemmasta. Smartti-konseptin julkistuksen yhteydessä YIT:n osakkeiden arvo koki merkittävän nousun. Konseptimme onkin nyt YIT:n strategian ytimessä.


Kuva: © Krista Keltanen