Skip to content
Kanttia 2 täyttää 30, juhlavuoden teemana on muutos

Arkkitehtitoimisto Kanttia 2 täyttää tänä vuonna 30 vuotta. Viimeisen kolmen vuosikymmenen aikana on ehtinyt tapahtua paljon, mutta mikään ei taida vetää vertoja sille muutostarpeelle, joka meillä vielä on edessämme. Näitä aiheita haluamme tuoda esille juhlavuoden aikana. Näin Kanttia 2:n luova johtaja ja omistaja Markus Haapsaari avaa teemaa.

Rakennusala elää parhaillaan ennenkuulumattoman muutospaineen keskellä. Kustannusten nousu, kasvava paine rakentamisen hiilijalanjäljen pienentämiseksi, kiertotalouden näkökulmat sekä uusien teknologien hyödyntäminen ovat kaikki valtavia isoja asioita, jotka mullistavat alaa. Toimintaympäristön muutoksen aiheuttamien haasteiden ratkaisemiseksi tarvittavat toimenpiteet tulevat olemaan jättimäisiä. Minkä kaiken tulee muuttua, ja miten muutos saadaan aikaan? Sitä emme ehkä vielä edes tiedä.

Teknologia ja tiede ovat keskeisiä muutosajureita alallamme. Suunnittelijoille ja rakentajille avautuu uudenlaisia mahdollisuuksia, joiden ansiosta haasteiden ratkaisuun löytyvät paremmat työkalut. Teknologia mahdollistaa tuottavuusloikan, kun samat asiat voidaan tehdä entistä nopeammin ja kustannustehokkaammin.

Ilmastonmuutoksen myötä raadollinen totuus on, että ihmiskunnan on pakko muuttaa toimintamallejaan, tai se lakkaa olemasta. Rakentaminen on alana yksi niistä, joissa vähähiilisyyteen sekä kestävään rakentamiseen etsitään jatkuvasti ratkaisuja. Rakennusten käyttöiän radikaali pidentäminen on yksi tärkeä keino, jota puurakentamisen ohella tulisi merkittävästi edistää. Rakennusten tavoitteelliseksi käyttöiäksi tulisi ottaa 500 vuotta. Tarvitaan vahvaa yhteistyötä, yhteistä tahtoa, sekä kykyä ajatella asioita uusista näkökulmista, jotta muutos on mahdollinen

Muutos koskettaa myös toimintaympäristöä. Alan säätely muuttuu, mutta muutos voi näyttäytyä ulospäin hitaana. Toisaalta hitaus luo vakautta ja suojelee meitä virheiltä. Muutos tapahtuu siis yhtä aikaa sekä nopeasti, että hitaasti.

Kanttia 2 on aina suhtautunut muutokseen innokkaasti ja uteliaasti. Ajattelemme, että 30-vuotisen historiamme aikana olemme kuuluneet edelläkävijöiden joukkoon. Olemme esimerkiksi olleet luomassa rakennusalan ensimmäisiä modulaarisia ratkaisuja vielä silloin, kun ehdotukset naurettiin ulos neukkareista. Nyt ratkaisut ovat olleet käytössä jo monta vuotta, ja niillä tulee jatkossakin olemaan keskeinen rooli alan kehittymisessä.

Suunnittelijoina voimme vaikuttaa asioihin keskustelemalla ja nostamalla aiheita valokeilaan. Kanttia 2:n juhlavuoden aikana haluammekin herättää keskustelua muutoksesta. Nyt tarvitaan rakennusalan, suunnittelijoiden, valmistavan teollisuuden ja viranomaisten yhteisiä ponnisteluja. Muutoksen äärellä on aika kokoontua pöydän samalle puolelle, ja nähdä se mahdollisuutena.

Lisää blogeja

Arkkitehtuuriin liittyviä ilmiöitä, erilaisia näkökulmia sekä ajankohtaisia hankkeita.

Tilaa blogi

Kanttia 2:n blogissa tarkastellaan arkkitehtuuriin liittyviä ilmiöitä, mielenkiintoisia näkökulmia, sekä esitellään ajankohtaisia hankkeita.

Tilaa tästä!