Rakuunantie

Rakuunantie

ASIAKAS: SKANSKA OY
SIJAINTI: HELSINKI
SUUNNITTELUVUODET: 2017-
BRUTTOALA (br-m²): 17200
KERROSALA (k-m²): 13500
TILAVUUS (m³): 47100
HUONEISTOJEN LKM: 138
TALOYHTIÖ: AS OY RAKUUNANPUISTO
AS OY RAKUUNANPIHA

MITÄ

 
Rakuunantie on Skanskalle suunnittelemamme kahden kerrostalon ja autohallin kokonaisuus Munkkiniemen paalupaikalla. Tontti sijaitsee kaupunkimaisen, pääosin 1940-1960-luvuilla rakennetun bulevardin ja Turun moottoritien risteyskohdassa. Vilkkaasti liikennöity tienristeys, melu, kapea tontti ja ilmansuunnat loivat omalta osaltaan haastavat olosuhteet asuinrakentamiselle. Kokonaisuudelta odotettiin myös asemakaavan viitesuunnitelmaa tehokkaampaa tilankäyttöä. Kohteen tuli olla ns. normaaliratkaisuin toteutettava kohde, mutta tontin erityisyys ja näkyvyys edellyttivät mieleenpainuvaa asuntoarkkitehtuuria.

MITEN

 
Tontin meluolosuhteiden ja maamerkkimäisen sijainnin myötä sisäiseksi työnimeksi ja arkkitehtuurin teemaksi muodostui ”Aallonmurtaja”, joka kuvaa rakennuksen kattomaailman aaltomaista muotoa, meluesteenomaista roolia sekä toistuu myös julkisivun ikkunoiden aaltomaisessa sommittelussa. Aaltoilu on viety myös detaljitasolle esimerkiksi parvekkeiden silkkipainokuviossa ja maantasokerroksen muototiiliverhoilussa. Maantasokerroksessa panostettiin muutenkin kauniisiin yksityiskohtiin kuten tammioviin, jotka omalta osaltaan sitovat rakennusta alueelle tyypilliseen detaljimaailmaan.

Tontin haastavuus sekä kaupunkikuvalliset tavoitteet edellyttivät tiivistä yhteistyötä asiakkaan ja kaupungin kanssa tavoitteiden yhteensovittamiseksi. Neljän porrashuoneen ratkaisulla tontille saatiin viitesuunnitelmaa enemmän myytäviä neliöitä. Kerho- ja saunatilat koottiin yhdeksi kokonaisuudeksi ja sijoitettiin parhaalle paikalle 9.kerrokseen, jonka kattoterassilta on näkymät yli läntisten kaupunginosien – aina Espooseen asti. Näin asukas saa asuntonsa lisäksi käyttöönsä edustavat yhteistilat, jotka sijaitsevat yhtiön parhaalla paikalla.

Tulokset

 
Kaupunkikuvallisesti vaativaan paikkaan keksitty julkisivuidea sai kaupungin ja asiakkaan tahoilta kiitosta. 138:sta asunnosta on nyt myyty 101 (10/2019). Toinen rakennus valmistuu 2020 kesällä, mutta tontin kaikki liiketilat on jo myyty. Vaikka rakennus sijaitsee yhdessä Helsingin ruuhkaisimmista risteyksistä, äänieristyksessä onnistuttiin todella hyvin ja kokemusten mukaan rakennus lienee Huopalahdentien hiljaisin.