Skip to content

Tuira Utopia

// Oulu

Maankäytön suunnittelu // Pöytälaatikko

Sijainti:

Oulu

Suunnitteluvuosi:

2023

Urbaani Tuira

Tuira on nykyisellään Oulun kaupunginosista keskustamaisin, ellei itse keskustaa lasketa. Tuiraa tulisikin kaavoituksessa kehittää korostuneen urbaanina ympäristönä kaupunkirakennetta tiivistäen ja entisestään monipuolistaen. Tuiran keskiosaa halkoo kuitenkin tällä hetkellä 110 kV voimalinja, mikä on käytännössä estänyt alueen kaavoittamisen järkevänä kokonaisuutena. 

 

Mitä jos voimalinja kaivettaisiin maahan, kuten kaupunkikeskustoissa pitäisikin tehdä? Oulun Energian mukaan se on mahdollista, jos maksaja löytyy. Selvittelin asiaa konsultin roolissa Tuiran uuden monitoimitalon hankesuunnittelun yhteydessä. Jos voimalinja kaivetaan maahan Pateniemen sähköasemalle asti (todennäköisesti näin pitäisi tehdä), saadaan täydennysrakentamista mahtumaan myös Koskelaan ja ehkä Alppilaankin. Suurimmat kaupunkikuvalliset ja -rakenteelliset hyödyt saataisiin kuitenkin Tuirassa: kaupunginosan keskeisimmästä paikasta, kaikkien mahdollisten liikennemuotojen risteyskohdasta, vapautuisi suuri määrä todella kiinnostavaa tonttimaata. Uutta rakennusoikeutta mahtuisi paikalle toiminnoista ja pysäköintiratkaisusta riippuen noin 30 000–80 000 kem2, mikä kattaisi mennen tullen voimalinjan kaivamisen kustannukset. 

 

Moni asia tukee Tuiran kehittämistä

Paikka on keskeinen, näkyvä ja hieno, toimitiloja käyttävien yhteisöjen tai yritysten brändiä ajatellen loistava. Suuri näyttävä uudisrakennus täydentäisi kaupunkirakennetta positiivisella tavalla ja tukisi Alppilanbulevardin kehittymistä. Kaikki Oulun bussilinjat menevät tällä hetkellä Tuiran kautta. Myös mahdollisen tulevan raitiotien linjauksen on ajateltu kulkevan tästä. Kevyen liikenteen yhteydet ovat myös hyvät, ja uudisrakennuksen saavutettavuutta voisi vielä parantaa Kemintien ylittävän uuden kävelysillan avulla. Henkilöautoliikenne ja huoltoliikenne on korkojen puolesta mahdollista sujauttaa maan alle suoraan kokoojakaduilta, jolloin kasvavasta autoliikenteestä ei ole haittaa tuiralaisille eikä kampuksen jalankulkuympäristöllekään. 

  

Tontilla on tätä nykyä huoltoasematoimintaa sekä Merikosken koulu, joka on siirtymässä uuteen monitoimitaloon 2025. Vanha koulukiinteistö oli luonnoksessa tarkoitus peruskorjata toimitilakäyttöön, mutta sittemmin on käynyt ilmi sen olevan niin huonossa kunnossa, että se tullaan todennäköisesti purkamaan. Sääli jos näin käy, kaupungeissa olisi hyvä olla ajallisia kerrostumia muistuttamassa mistä olemme tulleet.  

Asiantuntijat

Suunnittelussa mukana

Tutustu kohteen suunnittelussa mukana olleisiin arkkitehteihin ja suunnittelijoihin.

Johan Lindfors

Johan Lindfors - Arkkitehtitoimisto Kanttia 2

Referenssit

Tutustu toteutuksiin

Tutustu muihin suunnittelukohteisiin ja tarinoihin niiden takana.

Tuira Utopia

Maankäytön suunnittelu // Pöytälaatikko

VAV/FIRA

VAV Asunnot Oy:lle suunniteltu vuokratalokohde

Asuntorakentaminen // Kerrostalot

Porvoon kaupunki

Päiväkotikilpailun voitto Porvoon Huhtisissa

Koulut ja päiväkodit

Ota yhteyttä

Haluatko tietää lisää tästä tai jostakin muusta referenssistä? Lähetä meille viestiä.