Skip to content

Päiväkotikilpailun voitto Porvoon Huhtisissa

Porvoon kaupunki // Porvoo

Koulut ja päiväkodit

Asiakas:

Porvoon kaupunki

Sijainti:

Porvoo

Suunnitteluvuosi:

2023

Bruttoala:

2541 br-m2

Kerrosala:

2320 k-m2

Lapsen mittakaavaan suunniteltu suojaisa päiväkoti ja sen ympäristö

Paikalta purettavan päiväkodin tilalle rakennetaan 10 päiväkotiryhmän pääosin puurakenteinen rakennus. Tavoitteena rakennuksen sijoittelu tontille yhdessä päiväkotilaisten leikkipihan, saatto- ja huoltoliikenneratkaisujen kanssa, sekä pihan toimintojen liittyminen olevaan ympäristöön. Rakentajana hankkeessa toimii Lapti ja tilaajana Porvoon kaupunki. 

Moderni puurakennus

Rakennus on kaksikerroksinen. Jokaisesta päiväkotisolusta on oma sisäänkäyntinsä suoraan ulkoa. Sisäarkkitehtuurin ratkaisut pohjautuvat puun luontevaan ja ilmeikkääseen käyttöön. Rakennuksen sydämessä sijaitseva kodikas ja rauhallinen ruokailutila yhdistyy siirtoseinien kautta salitilaan, jonka suurista ikkunoista avautuu näkymiä vehreälle pihalle. Kahden sisäportaan pohjaratkaisu takaa, että kaikki ryhmäparit pääsevät alakerran yhteistiloihin kulkematta toisten ryhmien kautta. Samanlaisina toistuvat päiväkotisolut joustavat monille eri ikäryhmille kalustusta muuttamalla. 

Rinteessä sijaitsevalla tontilla leikki- ja oleskelualueiden esteettömyys on toteutettu korottamalla maan pintaa rakennuksen länsi- ja lounaispuolella. Näin esteettömästi saavutettavat leikkialueet sijaitsevat rakennuksen välittömässä läheisyydessä.  

Suuri piha-alue on jäsennelty siten, että turvallisen saapumisen ja poistumisen päiväkodilta takaavat rakennuksen pohjoisosassa kulkeva huolto- ja saattoliikenne ja tämän ansiosta rakennuksen etelänpuoleinen piha voidaan jättää päiväkotilaisten turvalliseksi temmellyskentäksi. Päiväkodin monipuolinen leikkipiha muodostuu harmonisesta leikkiväline- ja istutusalueiden sarjasta, joiden väliin jää tilaa vapaalle leikille ja kulkuväylille. Yhtenäinen, selkeästi hahmotettava piha on helposti valvottavissa. Rakennuksen länsipuoliselle piha-alueelle istutetaan kukkivaa niittyä, jolloin se yhdistyy luonnollisesti rakennuksen viereisen lähivirkistysalueen olemassa olevaan niittyyn. 

Uusi päiväkoti on kaunis lisä naapurustoon, sopuisan luontevasti paikkansa ottava moderni puurakennus. Rakennus sijoittuu arvonsa mukaisesti tontin korkeimmalle kohdalle, josta sen harjakatot tarkkailevat maisemaa. Kymmenen ryhmän päiväkoti jakautuu massaltaan pienempiin osiin, jolloin se istuu hyvin alueen pienimittakaavaiseen rakennuskantaan. Pienemmistä massoista muodostuva kokonaisuus mahdollistaa suoran luonnonvalon kaikkiin ryhmähuoneisiin ja lasten yhteisiin tiloihin sekä mielenkiintoiset näkymät talon sisältä eri ilmansuuntiin. 

Rakennuksen sisäarkkitehtuuri rakentuu päiväkodin toiminnallisten vaatimusten mukaan. Väljät ja valoisat ryhmätilat asettuvat monipuolisten ryhmätilojen ympärille, jolloin kulku tilojen välillä on selkeää. Rakennuksessa korostuu puurakentamisen lämpö ja tunnelma sekä hyvä akustiikka. Tiloissa on runsaasti lasiaukollisia ovia ja sisälasiseiniä, jolloin tilojen välille muodostuu pitkiä ja mielenkiintoisia näkymiä. Esteetön rakennus antaa kaikille tasapuoliset mahdollisuudet leikkiin ja oppimiseen.  

Asiantuntijat

Suunnittelussa mukana

Tutustu kohteen suunnittelussa mukana olleisiin arkkitehteihin ja suunnittelijoihin.

Anastasia Luzina

Anastasia Luzina - Arkkitehtitoimisto Kanttia 2

Johan Lindfors

Johan Lindfors - Arkkitehtitoimisto Kanttia 2

Risto Piirainen

Risto Piirainen - Arkkitehtitoimisto Kanttia 2

Referenssit

Tutustu toteutuksiin

Tutustu muihin suunnittelukohteisiin ja tarinoihin niiden takana.

Tuira Utopia

Maankäytön suunnittelu // Pöytälaatikko

VAV/FIRA

VAV Asunnot Oy:lle suunniteltu vuokratalokohde

Asuntorakentaminen // Kerrostalot

Porvoon kaupunki

Päiväkotikilpailun voitto Porvoon Huhtisissa

Koulut ja päiväkodit

Ota yhteyttä

Haluatko tietää lisää tästä tai jostakin muusta referenssistä? Lähetä meille viestiä.