Skip to content

As. Oy Bysantin Helmi

Fimma Oy // Helsinki

Asuntorakentaminen // Maankäytön suunnittelu

Asiakas:

Fimma Oy

Sijainti:

Helsinki

Valmistumisvuosi:

2022

Suunnitteluvuosi:

2019

Kerrosala:

1557 k-m2

Korkeatasoista, massiivipuurakenteista HITAS-asumista upealla paikalla.

Tontti sijoittuu erittäin jyrkkään rinteeseen kadun ja puiston väliselle kapealle kaistaleelle.

Kokonaisuus koostuu seitsemästä kaksikerroksisesta paritalosta ja yhteistilarakennuksesta, jotka on sijoitettu tarkasti, mutta rennon oloisesti rinteeseen.

Kulku asuntoihin tapahtuu suoraan Bysantinkujalta asuntojen ylempään asuinkerrokseen, jolloin sisääntulonäkymät ovat komeat suoraan eteisestä. Vastaavasti alempi kerros on varattu makuuhuoneille ja saunaosastolle.

Rakennukset ovat massiivipuisia CLT-paritaloja, joissa puumateriaali näkyy voimakkaana sekä ulos että sisään asuntoon.

Tontinkäytön ratkaisu

Täysin asemakaavan mukainen rakentaminen osoittautui erittäin haastavaksi sekä tontin jyrkkyyden ja kokonaiskorkeuden että kadun nouseva profiilin vuoksi. Ratkaisuksi löytyi erilliset rakennukset, joissa jokaisessa pystyttiin hallitsemaan sekä kadun sisäänkäynnin korkoa että rinteen luiskausta talokohtaisesti.

Rakennukset on sijoitettu rinteeseen polveilevasti siten, että joka toinen rakennus on sijoitettu alemmas rinteeseen irti Bysantinkujasta ja joka toinen ylemmäs kujaan kiinni. Täten korkean rinteen koko profiili saatiin hyödynnettyä luontevasti, alempien talojen kadun puoleiselle edustalle sopi mainiosti pysäköintitaskut. Lisäksi takana olevasta naapurista pystyttiin säilyttämään näkymälinjoja laaksoon alempien talojen ylitse.

Arkkitehtonisena perusideana on massiivipuiset mustaksi käsitellyt kappaleet, jotka on sijoitettu rinteestä nousevien betonisten jalustojen päälle. Puukappaleet ovat jalustojensa päällä osin ulokkeina keveän, ilmavan vaikutelman aikaansaamiseksi.

Kohteessa on yhteensä 14 paritaloasuntoa, joita on kahta tyyppiä. Ylempiin taloihin noustaan kadulta portaita ylös ja alempiin taloihin vastaavasti laskeudutaan kadulta alaspäin. Tämä luo jännittäviä näkymiä talojen välisiin kujanteisiin sekä omaleimaisia sisäänkäyntejä. Kunkin asunnon ulkovälinevarasto on sijoitettu oman ulko-oven viereen hyvän käytettävyyden takaamiseksi.

Omaleimaista, korkeatasoista massiivipuista HITAS-asumista.

Vaativa tontti vaati tarkkaa sovitusta, josta on otettu kaikki ilo irti. Lopputuloksena on näyttävä ja uniikki, paikkansa ottava rakennuskokonaisuus. 14 asuntoon oli satojen hakijoiden jono, joista onnekkaimmat pääsivät nauttimaan asukkaina tästä Bysantin Helmestä.

Asiantuntijat

Suunnittelussa mukana

Tutustu kohteen suunnittelussa mukana olleisiin arkkitehteihin ja suunnittelijoihin.

Judith Wiese

Judith Wiese - Arkkitehtitoimisto Kanttia 2

Sauli Kosonen

Sauli Kosonen - Arkkitehtitoimisto Kanttia 2

Referenssit

Tutustu toteutuksiin

Tutustu muihin suunnittelukohteisiin ja tarinoihin niiden takana.

Tuira Utopia

Maankäytön suunnittelu // Pöytälaatikko

VAV/FIRA

VAV Asunnot Oy:lle suunniteltu vuokratalokohde

Asuntorakentaminen // Kerrostalot

Porvoon kaupunki

Päiväkotikilpailun voitto Porvoon Huhtisissa

Koulut ja päiväkodit

Ota yhteyttä

Haluatko tietää lisää tästä tai jostakin muusta referenssistä? Lähetä meille viestiä.