Skip to content

As Oy Helsingin Spektri

Skanska Oy // Helsinki

Asuntorakentaminen // Toimitilat // Pysäköintilaitokset

Asiakas:

Skanska Oy

Sijainti:

Helsinki

Valmistumisvuosi:

2024

Suunnitteluvuosi:

2019

Kerrosala:

7700 k-m2

Kallionreunakortteli

As. Oy Helsingin Spektri sijaitsee Kruunuvuoren korkeimman kallion länsireunalla. Tontin itäreunalla kohoaa Lakanakallio, jylhän kallioisen alueen korkein huippu. Huipun korkeus merenpinnasta on 30 m ja Koirasaarentien pinnasta 24 m.

Uusi Kruunuvuoren asuinalue on keskeisellä paikalla rakenteilla olevan Kruunuvuoren sillan läheisyydessä ja raitiovaunureitin varrella. Sillan valmistuttua etäisyys Hakaniemeen on noin 2 km. Alueesta tulee korkeatasoinen ja kaupunkikerrostalot rajautuvat katulinjaan. Talojen julkisivumateriaali on paikalla muurattu poltettu tiili.

Haasteenamme oli suunnitella korttelin rakennukset osaksi jyrkkää ja karua kallioista maastoa ja samalla varmistaa kaikista taloista esteetön yhteys kadulle, pihakannelle ja pysäköintihalliin. Korkeuseroa tontin eteläisellä ja pohjoisella sisäänkäynnillä on 6 metriä. Tontti on louhittu kokonaisuudessan kallioon ja piha rajautuu toiselta sivultaan korkeaan kallioseinään, jonka huippu nousee 3 m ylimmän talon räystään yläpuolelle.

Pihalle johtaa leveä portaikko kadulta, sen yhteydessä on ympäristötaiteilija ja arkkitehti Kaisa Berryn suunnittelema valotaideteos.

Talot ovat lamelleja joissa on sivukäytävä.

Talot ovat yksiportaisia 5-kerroksisia asuinkerrostaloja. Niihin liittyy pihakansi ja sen alla pysäköintihalli.

Taloissa korostuu kaupunkimaisuus suurpiirteisyytenä, yksiaineisuutena ja ja aukotuksen ruutumaisuutena. Parvekkeet ovat rakennusmassaan sisäänvedettyjä. Tiilen sävyinä on käytetty luonnonsävyjä. Jokaisen talon kadunpuoli on eri sävyistä tiiltä: tummaa harmaata, vaaleaa harmaanruskeaa ja vaaleaa oranssinkeltaista. Pihan puoli on kaikissa taloissa luonnonvalkoinen. Tiilipinta on jatkuu yhtenäisenä alas asti ja sokkeli on matala. Materiaalina tiili sopii hyvin rantarakentamiseen, ikääntyy kauniisti eikä vaadi huoltoa. Korostimme maantasokerrosta ja sisäänkäyntejä erikoisladonnalla. Kahden alemman talon kattotasolla on yhteiset saunat ja terassit joista avautuu merinäkymät Suomenlinnan ja kaupungin keskustan suuntaan.

Rakennuksissa on yhteensä 83 asuntoa ja 3 liiketilaa. Asuntojakauma on monipuolinen. Asuntojen koot vaihtelevat yksiöistä viisiöihin, keskipinta-ala on noin 51 m2. Asuntopohjat ovat selkeitä , eteiset ovat tilavia ja niistä avautuu näkymä ulos.

Liiketilat ovat maantasokerroksessa Koirasaarenkadun varressa.

Kaupunkimaista ympäristöä jossa sekä pitkiä että vaihtelevia katunäkymiä

Kallionreunakorttelin tylppä kulma Koirasaarentien ja Kultakruununkaaren risteyksessä tulee näkyviin Kruunuvuoren sillalta lähestyttäessä. Se on yksi alueen kiinnekohdista raitiovaunupysäkkeineen, liiketiloineen ja kulman korkeine ikkunoineen jotka näkyvät kauas.

Kultakruununkaaren kaareva ja jyrkkä muoto näyttää kallioreunakorttelin talot viuhkamaisesti rinteessä. Julkisivujen yhtenäinen laadukas tiilipinta vaihtelevin sävyin luo rauhallisen ilmeen.

Suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan parhaita puolia: edulliseen vuokra-asuntoon pääsee näissä taloissa asumaan yhdelle kaupungin arvokkaimmista paikoista.

Asiantuntijat

Suunnittelussa mukana

Tutustu kohteen suunnittelussa mukana olleisiin arkkitehteihin ja suunnittelijoihin.

Juha Vesen

Juha Vesen - Arkkitehtitoimisto Kanttia 2

Sanna Vesen

Sanna Vesen - Arkkitehtitoimisto Kanttia 2

Referenssit

Tutustu toteutuksiin

Tutustu muihin suunnittelukohteisiin ja tarinoihin niiden takana.

Tuira Utopia

Maankäytön suunnittelu // Pöytälaatikko

VAV/FIRA

VAV Asunnot Oy:lle suunniteltu vuokratalokohde

Asuntorakentaminen // Kerrostalot

Porvoon kaupunki

Päiväkotikilpailun voitto Porvoon Huhtisissa

Koulut ja päiväkodit

Ota yhteyttä

Haluatko tietää lisää tästä tai jostakin muusta referenssistä? Lähetä meille viestiä.