Skip to content

Kievarinpiha

Lapti Oy // Oulu

Asuntorakentaminen

Asiakas:

Lapti Oy

Sijainti:

Oulu

Suunnitteluvuosi:

2020

Kerrosala:

2167 k-m2

Pohjalainen pihapiiri lähtökohtana

Kievarinpiha sijaitsee Oulun Kaupungin Korvenkylän kaupunginosassa, Jäälinojan ja Kalimeenojan jokilaakson arvokkaassa maaseutumaisessa kulttuuriympäristössä. Alueen vanhimmat maatalot on rakennettu 1750-luvulla ja näistä Korven tilan pihapiiri rakennuksineen on muodostanut esimerkin Kievarinpihan suunnitteluun.

Uutta soveltaen pohjalaistalon periaatteita

Alueen rakentamistapaohjeessa esitettiin Morttelitien kortteleissa rakennusryhmien mallina pohjalaisen umpipihan periaate. Myös rakennusmassoille ja rakennusten ulkoasulle oli määritetty perinteisiä lähtökohtia. Kattomuotona tuli olla symmetrinen harjakatto ja julkisivumateriaalina punaisella peittomaalattu puu.

Yhtenäisesti toteutettuna korttelit muodostavat alueen portin ja pääjulkisivun sisääntulovälien suuntaan. Asuntojakauma mahdollisti vanhan pihapiirin mukaisen hierarkian muodostumisen. Suurista huoneistoista muodostettiin kaksikerroksisina tilan päärakennus, jota ympäröimään asetettiin matalammat 1 kerroksiset rivitalot ja tontin talousrakennus. Kievarinpihan rakennuksien ulkoarkkitehtuuri on yhtenäistä, kaikki rakennukset ovat julkisivuiltaan puuverhottuja, maalattuna perinteiseen punaiseen sävyyn. Ikkunoiden mittasuhteet ja perinteinen kolmijakoisuus muodostettiin korkealla korosteosalla, pystyikkunanauha pielilautoineen muodostaa perinteisen ikkunan muodon. Pohjalaistalojen julkisivun vaakalistat muodostuivat puisten seinäelementtien vaakalistoista, joita ei lähdetty sen enempää peittelemään.

Kodikas ja ryhdikäs

Kievarinpihan pihapiiristä muodostui suojaisa sisäpiha perinteisen maaseudun umpipihan periaatteella, sisääntulon pysäköintialuetta rajaa yhteinen varastorakennus ja pysäköintialueelta jatkuu mittakaavaltaan viihtyisä raittimainen ympäristö rivitalojen varren pysäköintikatoksineen. Taloyhtiön yhteinen leikki- ja oleskelupiha on turvallisella paikalla sisäpihalla raitin varrella. Kodikas ilmapiiri maaseutuympäristössä Oulun kaupungissa osoittautui myös halutuksi asuinpaikaksi ja kortteli täydentyi heti perään toisella vastaavanlaisella kohteella

Asiantuntijat

Suunnittelussa mukana

Tutustu kohteen suunnittelussa mukana olleisiin arkkitehteihin ja suunnittelijoihin.

Janne Haapalahti

Janne Haapalahti - Arkkitehtitoimisto Kanttia 2

Pertti Hartikainen

Pertti Hartikainen - Arkkitehtitoimisto Kanttia 2

Tuija Patana

Tuija Patana - Arkkitehtitoimisto Kanttia 2

Referenssit

Tutustu toteutuksiin

Tutustu muihin suunnittelukohteisiin ja tarinoihin niiden takana.

Tuira Utopia

Maankäytön suunnittelu // Pöytälaatikko

VAV/FIRA

VAV Asunnot Oy:lle suunniteltu vuokratalokohde

Asuntorakentaminen // Kerrostalot

Porvoon kaupunki

Päiväkotikilpailun voitto Porvoon Huhtisissa

Koulut ja päiväkodit

Ota yhteyttä

Haluatko tietää lisää tästä tai jostakin muusta referenssistä? Lähetä meille viestiä.