Skip to content

Satamanvalo

Lapti Oy // Oulu

Asuntorakentaminen

Asiakas:

Lapti Oy

Sijainti:

Oulu

Suunnitteluvuosi:

2022

Kerrosala:

7834 k-m2

Möljän korttelin maamerkki

Satamanvalo on Oulun Toppilansalmen pohjoisrannan rakennusrivistön korkeimpia rakennuksia. Viereisten korttelien kanssa Möljän korttelista muodostuu keskustamaista korttelirakennetta Satamarannan puiston äärelle Möljän sillan kupeeseen. Asemakaavan mukaisesti Satamanvalon torni muodostaa parivaljakon Toppilansalmen korkeimman rakennuksen kanssa.

Voimaa yhtenäisestä korttelirakenteesta

Satamanvalo on korttelin kerrostaloista kolmas. Korttelin yhtenäinen ulkoasu on Satamanvalon suunnittelussa tarkoittanut aiempien vaiheiden materiaalivalikoiman käyttöä, tummaa tiilipintaa ja kontrastisia valkoisia katosten ja parvekkeiden päätyjä. Yhtenäisyys on myös Möljän korttelin voima suhteessa ympäröivään korkeaan rakennuskantaan. Satamanvalossa rakennuksen matalampaan tiilipintaiseen häntään Siilotien puolella on sijoitettu pienempiä huoneistoja ja katutason liiketilat. Tummanharmaaksi maalatussa betonipintaisessa torniosassa huoneistokoot suurenevat ylempiä kerroksia kohden. Rakennuksen huoneistoparvekkeiden ulkoasu muodostuu pelkistetyksi korkeiden ikkunoiden ja täyskorkean terassilasituksen myötä, parvekekaiteet ovat lasituksen ulkopuolisia lattateräskaiteita. Tiiliverhoukseen on puolestaan saatu yksityiskohtia ja syvyyttä muurauksen tiiliulokkeilla, jotka sisäpuolelta tarkasteltuna luovat massiivisen tiilimuurin vaikutelman pienempien huoneistojen ranskalaisille parvekkeille.

Hoikka rakennusmassa

Satamanvalo poikkeaa rakennuksena tavanomaisesta korkeasta tornirakentamisesta. Asemakaavan mukainen rakennuspaikka ja muoto johtivat Satamantien varrella pitkään ja poikkeuksellisen kapeaan tornin rakennusmassaan, jonka pitkät betonisivut jäävät viereisten korkeiden rakennusten taakse kauempaa tarkasteltuna. Näkyvimmät kapeat päädyt suuntautuvat vapaata maisemaa kohden ja rakennuksen hahmo muodostuu kaupunkikuvallisesti siroksi. Tornille tavanomaisempana ominaisuutena muodostuvat hyvät näkymät huoneistoista on kapeassa rungossa ollut helpompi suunnata Pohjanlahden ja Toppilansalmen merimaisemaa kohden.

Asiantuntijat

Suunnittelussa mukana

Tutustu kohteen suunnittelussa mukana olleisiin arkkitehteihin ja suunnittelijoihin.

Janne Haapalahti

Janne Haapalahti - Arkkitehtitoimisto Kanttia 2

Pertti Hartikainen

Pertti Hartikainen - Arkkitehtitoimisto Kanttia 2

Tuija Patana

Tuija Patana - Arkkitehtitoimisto Kanttia 2

Referenssit

Tutustu toteutuksiin

Tutustu muihin suunnittelukohteisiin ja tarinoihin niiden takana.

Tuira Utopia

Maankäytön suunnittelu // Pöytälaatikko

VAV/FIRA

VAV Asunnot Oy:lle suunniteltu vuokratalokohde

Asuntorakentaminen // Kerrostalot

Porvoon kaupunki

Päiväkotikilpailun voitto Porvoon Huhtisissa

Koulut ja päiväkodit

Ota yhteyttä

Haluatko tietää lisää tästä tai jostakin muusta referenssistä? Lähetä meille viestiä.