Skip to content

Rakuunantie

Skanska Oy // Helsinki

Asuntorakentaminen

Asiakas:

Skanska Oy

Sijainti:

Helsinki

Valmistumisvuosi:

2020

Suunnitteluvuosi:

2017

Kerrosala:

13516 k-m2

Mieleenpainuvaa asuntoarkkitehtuuria

Rakuunantie on Skanskalle suunnittelemamme kahden kerrostalon ja autohallin kokonaisuus Munkkiniemen paalupaikalla. Tontti sijaitsee kaupunkimaisen, pääosin 1940-1960-luvuilla rakennetun bulevardin ja Turun moottoritien risteyskohdassa. Vilkkaasti liikennöity tienristeys, melu, kapea tontti ja ilmansuunnat loivat omalta osaltaan haastavat olosuhteet asuinrakentamiselle. Kokonaisuudelta odotettiin myös asemakaavan viitesuunnitelmaa tehokkaampaa tilankäyttöä. Kohteen tuli olla ns. normaaliratkaisuin toteutettava kohde, mutta tontin erityisyys ja näkyvyys edellyttivät mieleenpainuvaa asuntoarkkitehtuuria.

Tiiviillä suunnittelijan, asiakkaan ja viranomaisten välisellä yhteistyöllä tavoitteet saatiin yhteensovitettua

Tontin meluolosuhteiden ja maamerkkimäisen sijainnin myötä sisäiseksi työnimeksi ja arkkitehtuurin teemaksi muodostui ”Aallonmurtaja”, joka kuvaa rakennuksen kattomaailman aaltomaista muotoa, meluesteenomaista roolia sekä toistuu myös julkisivun ikkunoiden aaltomaisessa sommittelussa. Aaltoilu on viety myös detaljitasolle esimerkiksi parvekkeiden silkkipainokuviossa ja maantasokerroksen muototiiliverhoilussa. Maantasokerroksessa panostettiin muutenkin kauniisiin yksityiskohtiin kuten tammioviin, jotka omalta osaltaan sitovat rakennusta alueelle tyypilliseen detaljimaailmaan. 

Tontin haastavuus sekä kaupunkikuvalliset tavoitteet edellyttivät tiivistä yhteistyötä asiakkaan ja kaupungin kanssa tavoitteiden yhteensovittamiseksi. Neljän porrashuoneen ratkaisulla tontille saatiin viitesuunnitelmaa enemmän myytäviä neliöitä. Kerho- ja saunatilat koottiin yhdeksi kokonaisuudeksi ja sijoitettiin parhaalle paikalle 9.kerrokseen, jonka kattoterassilta on näkymät yli läntisten kaupunginosien – aina Espooseen asti. Näin asukas saa asuntonsa lisäksi käyttöönsä edustavat yhteistilat, jotka sijaitsevat yhtiön parhaalla paikalla.

Huopalahden hiljaisin talo vilkkaimmassa risteyksessä

Kaupunkikuvallisesti vaativaan paikkaan keksitty julkisivuidea sai kaupungin ja asiakkaan tahoilta kiitosta. Vaikka rakennus sijaitsee yhdessä Helsingin ruuhkaisimmista risteyksistä, äänieristyksessä onnistuttiin todella hyvin ja kokemusten mukaan rakennus lienee Huopalahdentien hiljaisin.

Asiantuntijat

Suunnittelussa mukana

Tutustu kohteen suunnittelussa mukana olleisiin arkkitehteihin ja suunnittelijoihin.

Anastasiia Pihlman

Anastasiia Pihlman - Arkkitehtitoimisto Kanttia 2

Harri Viljamaa

Harri Viljamaa - Arkkitehtitoimisto Kanttia 2

Siiri Luukkonen

Siiri Luukkonen - Arkkitehtitoimisto Kanttia 2

Referenssit

Tutustu toteutuksiin

Tutustu muihin suunnittelukohteisiin ja tarinoihin niiden takana.

Tuira Utopia

Maankäytön suunnittelu // Pöytälaatikko

VAV/FIRA

VAV Asunnot Oy:lle suunniteltu vuokratalokohde

Asuntorakentaminen // Kerrostalot

Porvoon kaupunki

Päiväkotikilpailun voitto Porvoon Huhtisissa

Koulut ja päiväkodit

Ota yhteyttä

Haluatko tietää lisää tästä tai jostakin muusta referenssistä? Lähetä meille viestiä.