Skip to content

As. Oy Vantaan Kulmala

Pajala Yhtiöt, Sajucon Oy // Vantaa

Asuntorakentaminen

Asiakas:

Pajala Yhtiöt, Sajucon Oy

Sijainti:

Vantaa

Valmistumisvuosi:

2022

Suunnitteluvuosi:

2020

Kerrosala:

3097 k-m2

Raikasta vaihtelua katukuvaan

Vantaalle suunniteltu julkisivultaan leikkisä asuinrakennus sisältää 45 asuntoa. Tontin itäpuolella on uutta kerrostalorakentamista ja eteläpuolella pientalovaltainen asuinalue. Rakennus muodostuu matalasta 3-kerroksisesta osasta sekä korkeammasta 5-kerroksisesta osasta, joka sijoittuu lähimmäksi Osmankäämintien sekä Tikkurilantien risteystä. Rakennus on orientoitunut Tikkurilantien myötäisesti, ja siten toimii rajaavana ja suojaavana elementtinä pientaloalueelle muodostaen samalla tien varteen kaupunkimaista miljöötä. Katutasossa Tikkurilantien varrella on myös julkisempi aukio, josta on yhteys ensimmäisessä kerroksessa sijaitsevaan jaettavissa olevaan liiketilaan. Rakennus sijoittuu suunnitteilla olevan pikaraitiotien reitin varrelle. 

Valoisia asuntoja

Julkisivut & arkkitehtuuri

Rakennuksen värit tuovat kaupunkimiljööseen mukavaa piristystä hillityllä liukuväriteemallaan. Värit ovat asemakaavan mukaisesti lämpimiä värejä keltaisesta punaiseen, ja värien vaihtelu jakaa rakennuksen isompaan kerrostalomaisempaan kadun nurkkaosaan sekä seitsemään kapeaan townhouse-tyyliseen viipaleeseen. Rakennuksen yleisilme on hillityn värikäs ja omaleimainen. Katujulkisivua on rytmitetty myös tiilikehyksisin sisäänkäynnein ja kaupunkimaisella polveilevalla muurilla, portailla ja istutuksilla. Korkean osan harjaa niiaa matalammalle omakotitaloaluetta kohti ja nousee toisella puolella vastaamaan Tikkurilantien naapurirakennusten korkoja. Tämä on saavutettu niin, että eteläpuolen reuna on nelikerroksinen ja kadun puolella kerroksia on viisi. 

Asunnot

Rakennuksessa on hyödynnetty keskikäytävämallia, sillä rakennukselle osoitettu runkosyvyys johtaisi sivukäytävämallissa erittäin syviin ja kapeisiin asuntoihin. Matalammassa rakennusmassassa asuntojen runkosyvyydet ovat pieniä, jonka ansiosta pienimmätkin asunnot ovat valoisia sekä paremmin kalustettavia, eivätkä putkimaisia ja pimeitä. Asuntoihin on integroitu lisäksi asukkaiden monikäyttöiset irtainvarastotilat jotka eivät sisälly huoneiston neliöihin. Ensimmäisessä kerroksessa sijaitsee läpitalon asuntoja, joilla on kaupunkimaisen etupihan lisäksi terassi rauhallisella eteläpuolella sekä omat sisäänkäynnit Tikkurilantieltä. Sisäpihan puoleiset terassit ovat korotettuja muusta pihan oleskelu- ja leikkialueesta. Isoimmista asunnoista löytyy myös sauna. 

Piha & yhteistilat

Rakennuksen suojaan eteläpuolelle sijoittuu sisäpiha sekä kolme viherkattoista autokatosta. Sisäänkäyntiaulat ovat avaria ja niistä aukeaa näkymiä useampaan ilmansuuntaan. Julkisivujen värimaailmaa on tuotu myös sisälle, ja se jatkuu aulasta porrashuoneeseen.

 

Tikkurilantien varren uusi, sympaattinen maamerkki

Rakennus ottaa tilansa haltuun ja muodostaa ehyen kokonaisuuden, joka herättää sopivasti huomiota ja piristää kaupunkikuvaa, kuitenkin naapurit tarkkaan huomioiden. Arkkitehtuurissa on huomioitu rakennuksen rooli sekä omakotitaloalueen että kerrostaloalueen yhteydessä siten, että molempien rakennustyyppien luonteet on yhdistetty luontevaksi siirtymäksi alueiden välille. Asunnot ovat avaria ja valoisia sekä hyvin kalustettavia. Rakennus onnistuu luomaan yksityisemmän pihan eteläpuolelle suojaan liikenteeltä, mutta myös kaupunkimaista katutilaa Tikkurilantien viereen.  

Asiantuntijat

Suunnittelussa mukana

Tutustu kohteen suunnittelussa mukana olleisiin arkkitehteihin ja suunnittelijoihin.

Anna-Leena Salo

Anna-Leena Salo - Arkkitehtitoimisto Kanttia 2

Judith Wiese

Judith Wiese - Arkkitehtitoimisto Kanttia 2

Sauli Kosonen

Sauli Kosonen - Arkkitehtitoimisto Kanttia 2

Referenssit

Tutustu toteutuksiin

Tutustu muihin suunnittelukohteisiin ja tarinoihin niiden takana.

Tuira Utopia

Maankäytön suunnittelu // Pöytälaatikko

VAV/FIRA

VAV Asunnot Oy:lle suunniteltu vuokratalokohde

Asuntorakentaminen // Kerrostalot

Porvoon kaupunki

Päiväkotikilpailun voitto Porvoon Huhtisissa

Koulut ja päiväkodit

Ota yhteyttä

Haluatko tietää lisää tästä tai jostakin muusta referenssistä? Lähetä meille viestiä.