Skip to content

Vantaan Teresa

Vantaan Teresa

Skanska Oy // Vantaa

Asuntorakentaminen

Asiakas:

Skanska Oy

Sijainti:

Vantaa

Valmistumisvuosi:

2018

Suunnitteluvuosi:

2017

Taloyhtiö:

Vantaan Teresa

Senioriasumista ja päiväkoti Vantaan Kivistöön

Asunto Oy Vantaan Teresa on Kivistöön suunnittelemamme nelikerroksinen kerrostalo, jonka kivijalkaan sijoittuu päiväkoti. Talossa pilotoitiin uutta ikäkausiasumisen konseptia, jossa on otettu huomioon senioreiden tarpeet, jotta mahdollistettaisiin itsenäinen asuminen kotona mahdollisimman pitkään. Kiinteistön rakennutti vuokra-asunnoiksi LähiTapiola ja rakentajana toimi asiakkaamme Skanska. 

Yhteistilojen sijoittamisella lisää yhteisöllisyyttä

Teresa sijoittuu Kivistön keskustaan tontille, joka oli varattu erityisasumiseen. Yhteispihaa ympäröivä kortteli oli jo muuten rakentunut ja tehtäväksemme jäi suunnitella sen puuttuva palanen. Lähes koko tontin piha oli tarpeen varata päiväkodin käyttöön, joten tarjotaksemme myös asukkaille mahdollisuuden ulkotilaan, suunnittelimme päiväkodin yläpuolelle kattoterassin, jonka yhteyteen sijoitettiin myös saunaosasto. Muutenkin päätimme ripotella yhteistilat poikkeuksellisesti asuinkerroksiin. Tämä sai erityistä kiitosta viranomaisilta, sillä yhteistilat toivat elävyyttä tehokkaisiin porrashuonekäytäviin. Sijoittelulla tahdottiin myös rohkaista yhteisöllisyyteen, sillä porrashuoneen läpi kulkiessaan, asukkaat näkevät sisään yhteistilaan. Päiväkodin huonekorkeus vaikutti koko ensimmäisen kerroksen asuntojen huonekorkeuteen, joten pystyimme tekemään kaikista ensimmäisen kerroksen asunnoista parvellisia asuntoja, joilla olisi myös kaikilla omat sisäänkäyntinsä sisäpihanpuolelta maantasosta, pienen terassin kautta.

Ikäkausiasuminen huomioitiin asunnoissa varustelemalla asunnot mahdollisimman esteettömästi: Kylpyhuoneet on suunniteltu siten, että niihin voidaan tarvittaessa helposti lisätä turvavälineitä, kuten tukikahvoja ja suihkuistuin. Keittiössä mikroaaltouuni on sijoitettu sellaiselle korkeudelle, jolla sen käyttö on helpompaa liikuntarajoitteisille, vanhuksille ja lapsille. Asuntojen liedet on varusteltu sammuttavalla liesivahdilla, joka katkaisee sähköt päälle unohtuneesta liedestä. Lisäksi liesikuvussa on sammutin, joka sammuttaa liedellä syttyneen tulipalon. 

Lopputulos

Kaupunkikuvassa Teresa liittyy vahvasti muuhun kortteliin pintamateriaaliensa kautta. Rakennuksen katujulkisivuja hallitsee tiilimuuraus, korttelin puolella taas värikäs julkisivupanelointi. Katujulkisivun reliefitiilimuurauksella, harkitulla aukotuksella sekä katutason avarilla irtain- ja pyörävarastoilla luotiin elävyyttä katutasoon. Suurien ikkunoiden avulla varmistettiin myös, että varastotilat on mahdollista muuttaa liiketiloiksi, mikäli se tulisi tulevaisuuden kaupunkikehityksen kannalta joskus ajankohtaiseksi.

Kivistön taideohjelman mukaisesti rakennukseen tuli integroida taidetta valitulla toteutuksella. Koordinoimme taideteoksen toteutusta ja sijoittelua, ja luontevaksi paikaksi todettiin päiväkodin julkisivu, kaupunkikuvallisesti rakennuksen näkyvin kohta. Nyt Maija Luutosen toteuttamat taidelasit luovat tunnelmaa paitsi katukuvaan, myös heijastavat päiväkodin sisätilaan.

Asiantuntijat

Suunnittelussa mukana

Tutustu kohteen suunnittelussa mukana olleisiin arkkitehteihin ja suunnittelijoihin.

Sauli Kosonen

Sauli Kosonen - Arkkitehtitoimisto Kanttia 2

Referenssit

Tutustu toteutuksiin

Tutustu muihin suunnittelukohteisiin ja tarinoihin niiden takana.

Tuira Utopia

Maankäytön suunnittelu // Pöytälaatikko

VAV/FIRA

VAV Asunnot Oy:lle suunniteltu vuokratalokohde

Asuntorakentaminen // Kerrostalot

Porvoon kaupunki

Päiväkotikilpailun voitto Porvoon Huhtisissa

Koulut ja päiväkodit

Ota yhteyttä

Haluatko tietää lisää tästä tai jostakin muusta referenssistä? Lähetä meille viestiä.