Skip to content

Helsingin Uusi Yhteiskoulu

HUYK // Helsinki

Koulut ja päiväkodit // Korjausrakentaminen

Asiakas:

HUYK

Sijainti:

Helsinki

Valmistumisvuosi:

2024

Suunnitteluvuosi:

2022

Kerrosala:

8291 k-m2

Suojeltujen rakennusten peruskorjaus, laajennuksen yhteensopivuus arkkitehtonisesti arvokkaan ympäristön kanssa

Suunnittelimme arvostetun koulusuunnittelijan ja arkkitehdin Osmo Siparin suunnitteleman Helsingin Uuden yhteiskoulun peruskorjauksen sekä tähän ympäristöön sovelletun laajennuksen. Suojellun ja arvokkaan rakennuksen rakennustyöt vaativat yksityiskohtaista ja tarkkaa suunnittelua, joten polkumme hankkeessa alkoi peruskorjauksen ja laajennuksen hankesuunnitelmasta ja jatkui rakennushistoriallisen selvityksen kautta kohti rakennuslupaa ja toteutusta.

Uudisrakennus, joka sopii 60-luvun arkkitehtuuriin ja nykysiin opetusmenetelmiin

Laajennus kasvaa B-osan oppilasravintolan kylkeen tuoden kaivattua lisätilaa ja asiakaspaikkoja oppilasravintolalle. Laajennus on suunniteltu kunnioittaen olemassa olevien rakennusten pohjaratkaisuja, mutta samalla uudet opetustavat ja -järjestelmät huomioiden.

Rakennuksen sydämenä on suuri monitoimitila, jossa on leveä portaikko. Avoimessa tilassa on pieniä koppeja ja syvennyksiä rauhallisempaa ajanviettoa varten. Luokkahuoneet sijaitsevat aulan vastakkaisella käytävällä molemmissa kerroksissa. Osassa luokkahuoneista on taitettavat väliseinät luokkahuoneiden yhdistämiseksi. Olemassa oleville suojelluille rakennuksille on ominaista aulatilojen runsas luonnonvalon määrä, joka tulee suurista ikkunoista rakennusten päädyissä sekä kattolyhdyn ikkunoista. Myös lisärakennukseen on suunniteltu iso ikkuna monitoimitilaan sekä kattolyhty ikkunoilla. Laajennushankkeen yhteydessä tehdään myös olemassa olevien (A-, B- ja C-) osien perusparannusmuutoksia, joiden lisäksi osassa julkisivuista uusitaan ikkunoita.

Olemassa oleville rakennuksille ominaista on matala ja suorakulmainen, suoraviivainen kokonaisuus, rationaalisuus, toisto, nauhaikkunat, kattolyhdyt sekä porrashuoneita valaisevat korkeat lasiseinät. Kontrasti myöhemmin valkeaksi maalattujen betonielementtipintojen ja nauhaikkunoiden välillä on nykyiselle rakennukselle ilmeellinen ja vaaleus sitoo sen muihin alueen rakennuksiin ympäristössä. Laajennuksen julkisivuissa on käytetty samoja arkkitehtonisia menetelmiä nykyaikaisesti tulkiten. Pääjulkisivumateriaaleina ovat sandwich-elementit, joiden ulkopinta on betonia, ja jotka jäljittelevät olemassa olevien rakennusten pintaa. Uuden rakennuksen massa ja väritys on suunniteltu sopimaan olemassa oleviin rakennuksiin ja ympäristöön. 

Rakennusten keskelle jäävä välituntipiha maisemoidaan uudelleen. Pihalle tuodaan kalusteita ja rakenteita, jotka elävöittävät ja aktivoivat pihaa tehden kokonaisuudesta viihtyisän.

Arkkitehtonisia arvoja kunnioittaen

Helsingin Uuden Yhteiskoulun peruskorjauksessa ja laajennuksessa yhdistyvät käyttäjän toiminnalliset tarpeet ja ympäristön arkkitehtoniset arvot.

Asiantuntijat

Suunnittelussa mukana

Tutustu kohteen suunnittelussa mukana olleisiin arkkitehteihin ja suunnittelijoihin.

Anastasiia Pihlman

Anastasiia Pihlman - Arkkitehtitoimisto Kanttia 2

Johan Lindfors

Johan Lindfors - Arkkitehtitoimisto Kanttia 2

Riitta Saastamoinen

Riitta Saastamoinen - Arkkitehtitoimisto Kanttia 2

Referenssit

Tutustu toteutuksiin

Tutustu muihin suunnittelukohteisiin ja tarinoihin niiden takana.

Tuira Utopia

Maankäytön suunnittelu // Pöytälaatikko

VAV/FIRA

VAV Asunnot Oy:lle suunniteltu vuokratalokohde

Asuntorakentaminen // Kerrostalot

Porvoon kaupunki

Päiväkotikilpailun voitto Porvoon Huhtisissa

Koulut ja päiväkodit

Ota yhteyttä

Haluatko tietää lisää tästä tai jostakin muusta referenssistä? Lähetä meille viestiä.