Skip to content

Ylikylän päiväkotikoulu

Sikla Oy // Kempele

Koulut ja päiväkodit

Asiakas:

Sikla Oy

Sijainti:

Kempele

Valmistumisvuosi:

2019

Suunnitteluvuosi:

2018

Lapsen mittakaavaan suunniteltu suojaisa päiväkotikoulu ja sen ympäristö

Ylikylän päiväkotikoulu on Siklan kanssa yhteistyössä suunnittelemamme 320 lapsen päiväkotikoulu Kempeleessä. Rakennukseen suunniteltiin tilat kahdelletoista päiväkotiryhmälle ja neljälle koululuokalle. Päiväkotikoulun suunnittelussa tärkeimpänä tavoitteenamme oli suunnitella lasten mittakaavaan sopiva rakennus, kustannustehokkaasti ja käyttäjän sekä tilaajan toiveet täyttäen.

Miten

Rakennus sijoitettiin alkuperäisestä asemapiirustuksesta poiketen tontille siten, että lasten liikkuminen pihalla ja rakennuksen läheisyydessä olisi suojaisampaa. Samalla tontin keskitetty liikennejärjestely voitiin jakaa tasaisemmin useampaan osaan, jotta kaikille koululaisille voitaisiin taata turvallisempi kulkureitti koululle. Liikenneratkaisua muuttamalla saimme säilytettyä myös tontilla olevia mäntypuita. Suunnittelimme rakennusten julkisivut tiilipintaisiksi ja rytmittelimme julkisivupintoja pystysuuntaisella tiilivaihtelulla. 

Suunnittelimme tilat tiiviissä yhteistyössä käyttäjien kanssa, näin tilat saatiin vastaamaan henkilökunnan toiminnallisiin tarpeisiin ja tukemaan lasten toimintaa ja leikkiä. Pienempien lasten päiväkotiryhmät ovat omassa siivessään ja isommat esikoululaiset ja koululaiset omassaan. Siivet yhdistyvät aula-ruokalatilassa, joka on myös muiden mahdollisten käyttäjien käytössä. 

Sisätilojen suunnittelussa pitkät käytävät ryhmitettiin eri värein tilojen hahmottamisen tukemiseksi. Jokaisella ryhmätilalla on oma värinsä, joka jatkuu käytävältä huoneisiin ja aina wc-tilojen seinälaatoitukseen saakka. Sisävärien valinnassa huomioitiin psykologinen näkökulma – pienten puolella pääsääntöisesti pastellinsävyjä ja isompien puolella puhtaampia perusvärejä.

Tulokset

Ylikylän päiväkotikoulussa tilaajan ja käyttäjien toiminnalliset tarpeet yhdistyvät alueen rakennustavan mukaiseen arkkitehtuuriin. Päiväkotikoulu vastaa modernin oppimisympäristön tarpeisiin ja tiloissa on keskitytty niiden monikäyttöisyyteen. Sijoittelu tontille, harkittu mittakaava, tilahierarkia ja sisustusratkaisut auttavat pientäkin tilankäyttäjää hahmottamaan tilojen luonteen, liikkumaan tiloissa ja tuntemaan olonsa turvalliseksi.

Asiantuntijat

Suunnittelussa mukana

Tutustu kohteen suunnittelussa mukana olleisiin arkkitehteihin ja suunnittelijoihin.

Anu Säilynoja

Anu Säilynoja - Arkkitehtitoimisto Kanttia 2

Janne Haapalahti

Janne Haapalahti - Arkkitehtitoimisto Kanttia 2

Pertti Hartikainen

Pertti Hartikainen - Arkkitehtitoimisto Kanttia 2

Riitta Saastamoinen

Riitta Saastamoinen - Arkkitehtitoimisto Kanttia 2

Referenssit

Tutustu toteutuksiin

Tutustu muihin suunnittelukohteisiin ja tarinoihin niiden takana.

Tuira Utopia

Maankäytön suunnittelu // Pöytälaatikko

VAV/FIRA

VAV Asunnot Oy:lle suunniteltu vuokratalokohde

Asuntorakentaminen // Kerrostalot

Porvoon kaupunki

Päiväkotikilpailun voitto Porvoon Huhtisissa

Koulut ja päiväkodit

Ota yhteyttä

Haluatko tietää lisää tästä tai jostakin muusta referenssistä? Lähetä meille viestiä.