Skip to content

Kotkan kaupungin ja Suomen arkkitehtiliitto SAFAN yhteistyössä järjestämä arkkitehtuuri-ideakilpailu

Kotkan kaupunki // Kotka

Toimitilat // Korjausrakentaminen

Asiakas:

Kotkan kaupunki

Sijainti:

Kotka

Suunnitteluvuosi:

2023

”Koskaan et muuttua saa”

Halusimme pitää kohta 90 vuotta täyttävän rakennuksen arvokkaat julkisivut lähestulkoon koskemattomana, joten tämä periaate kirkkaana mielessä lähdettiin muodostamaan kilpailuehdotusta. Ehdotuksessa paloturvallisuuden ja esteettömyyden parannusjärjestelyt tehdään sisätiloissa. Kaksi uutta poistumisporrasta sijaitsevat valtuustosalin ja yleisöparven vieressä sekä puiston puoleisen aputilavyöhykkeen osalla. Keskiaula muutetaan savutiiviiksi alueeksi: ovet varustetaan suljinlaitteilla ja rakenteiden raot saumataan tiivistysmassalla. 

Julkisivu jätetään suurimmalta osin alkuperäiseen ulkoasuunsa, lukuun ottamatta yhden ikkunan muutosta oveksi puiston puoleisessa julkisivussa. Porrashuoneen ovi sijoittuu huomaamattomasti olemassa olevan ikkunan kohdalle. Maanpintaa muokataan poistumisoven kohdalla siten, että muodostuva uusi ulkoporras täydentää rakennuksen aksiaalisymmetrista perusolemusta. Hieno luonnonkivi käytetään uudelleen.  

Erkki Huttusen alkuperäisten suunnitelmien mukaan rakennukseen oli esitetty juhlasiipi, joka jäi 30-luvuntaloustilanteen vuoksi rakentamatta. Kilpailuehdotuksessamme juhlasalisiiven rakentamatta jäämisen takia keskeneräisen näköinen pohjoispääty viimeistellään pinnoiltaan ja aukotukseltaan arkkitehtonisesti arvokkaaksi. Rumasta ankanpojasta tehdään torin pohjoisreunalle turisteja keräävä kultamuna, kun gallerian edustan täyttää kesäisin vaihtuva ulkoveistosten ja installaatioiden sarja. Sisäpuolen galleriatila on käytössä ympärivuotisesti. Julkisivun kuparipinta uusitaan ja aukkoja korotetaan. Oven yläpuolelle rakennetaan pieni katoslippa. Kokonaisuus on hillitty ja harmoniassa alkuperäisen arkkitehtuurin kanssa. 

Aikakauden arkkitehtuuria kunnioittaen, houkuttelevuutta lisäten

Rakennuksen sisätilojen muutokset ovat pelkistettyjä ja toimivia. Poistumisportaille ja hisseille otettu tila on kompensoitu siirtämällä sosiaalitiloja kellariin ja muutettu niiden vapauttama tila työtiloiksi. Rakennuksen ympäristöä saadaan elävöitettyä torigallerian ja aukiolle levittäytyvän kevyen katosrakentamisen avulla.  Katutason galleria houkuttelee uteliaita kulkijoita tutkimaan rakennusta lähemmin. 

Kotkan kaupungintalo on seissyt paikallaan jo melkein sadan vuoden ajan, ja tuona aikana yhteiskuntamme on muuttunut paljon keskustelevammaksi ja osallistavammaksi. Tätä kehitystä tukemalla kaupungintaloon ja sen yhteyteen suunnittelemamme osittain kaupunkilaisille avoimilla tiloilla saadaan jylhä arvokas kaupungintalo muutettua helpommin lähestyttäväksi. 

Asiantuntijat

Suunnittelussa mukana

Tutustu kohteen suunnittelussa mukana olleisiin arkkitehteihin ja suunnittelijoihin.

Johan Lindfors

Johan Lindfors - Arkkitehtitoimisto Kanttia 2

Marzia Amani

Marzia Amani - Arkkitehtitoimisto Kanttia 2

Referenssit

Tutustu toteutuksiin

Tutustu muihin suunnittelukohteisiin ja tarinoihin niiden takana.

Tuira Utopia

Maankäytön suunnittelu // Pöytälaatikko

VAV/FIRA

VAV Asunnot Oy:lle suunniteltu vuokratalokohde

Asuntorakentaminen // Kerrostalot

Porvoon kaupunki

Päiväkotikilpailun voitto Porvoon Huhtisissa

Koulut ja päiväkodit

Ota yhteyttä

Haluatko tietää lisää tästä tai jostakin muusta referenssistä? Lähetä meille viestiä.