Skip to content

A-Kruunu Porvoon Raatimiehenkatu

A-Kruunu Oy // Porvoo

Asuntorakentaminen

Asiakas:

A-Kruunu Oy

Sijainti:

Porvoo

Suunnitteluvuosi:

2022

Puistokadun aloituskorttelin ensimmäiset rakennukset

Tulevan Porvoon Puistokadun aloituskorttelin ensimmäiset rakennukset. Porvoon kaupungin suunnitelmissa Läntinen Mannerheiminväylä tullaan muuttamaan puistokaduksi. A-Kruunu Porvoon Raatimiehenkatu 1 ja 3 sijaitsee korttelin itäpäässä.

Haasteenamme oli suunnitella rakennukset ja melueste osaksi uutta Porvoon Puistokadun asuinaluetta. Alueesta tulee näkyvä sisääntulo Helsingin suunnasta saapuville. Se johdattaa osaltaan tulijat historialliseen vanhaan Porvooseen. Tontille on kaavoitettu kaksi asuinrakennusta, piharakennus ja melueste, jotka muodostavat yhtenäisen kokonaisuuden.

Sävyissä otimme vaikutteita Porvoon historiallisen keskustan värimaailmasta

Teimme yhteistyötä Porvoon kaupunkisuunnittelun kanssa. Otimme materiaaliksi kestävän poltetun paikalla muuratun tiilen ja ja vaalean vertikaalin ilmeen. Sävyissä otimme vaikutteita Porvoon historiallisen keskustan värimaailmasta, jossa lämpimät ja luonnonläheiset sävyt ovat osa maisemaa. Materiaalina tiili ikääntyy kauniisti eikä vaadi huoltoa. Kiinnitimme huomiota rakennusten valon ja varjon vaihteluun sekä massoissa että pinnan erikoisladonnassa. Korostimme julkisivua ja porrashuoneita pimeään aikaan valaistuksella.

Rakennukset yhdistimme pihan meluesteenä toimivaan kivikorimuuriin. Muurin päälle istutimme köynnöskasveja. Vaihtelua pitkään muuriin saimme katkaisemalla sen puisella pihavarastolla.

 

Asunnot ovat väljiä, niitä voi kalustaa eri tavoin ja ne ovat monikäyttöisiä. Asuntoihin tulee säilytystilaa reilusti, myös vaatehuoneita, joita arvostetaan nykyään paljon. Asuntojakauma on A-Kruunulle tyypillinen eli asuntoja on monipuolisesti yksiöistä perheasuntoihin. Maantason asunnoissa on oma piha tai lasitettu terassi. Ylempien kerrosten parvekkeet ovat suuria ja lasitettuja.

 

Raatimiehenkatu 1 ja 3 sijaitsee vilkkaasti liikennöidyn Läntisen Mannerheiminkadun varrella eli tontin pohjoispuolella kulkee yhtä suuri liikennemäärä kuin Itäkeskuksesta lähtee itään. Suunnittelun haasteena oli saada melu hallintaan.

Nykyään jo kaikki rauhalliset alueet on joka puolella rakennettu. Melu pystytään kuitenkin ehkäisemään suunnitteluratkaisuin sekä rakennusteknisin keinoin, kuten äänieristetyin ikkunoin, lasitetuin parvekkein ja melumuurein.

Raatimiehenkadulla kaava vaatii myös 3,6 metrin korkean muurin rakentamista ehkäisemään pihaan kantautuvaa melua.

Muuri tehdään luonnonkivestä, johon saadaan kasvamaan köynnöksiä eli siitä saadaan inhimillinen.

Pihaan toteutetaan leikkipaikat. Talon kerhohuone tulee maan tasalle avautumaan sisäpihalle, mikä lisää osaltaan pihan elävyyttä. Myös saunaosasto on kerhohuoneen yhteydessä kuitenkin niin, että kerhotilaa voidaan käyttää erikseen.

Pysäköinti taloihin toteutetaan maantasoisena. Asuinyhteisön käyttöön tulee myös yhteiskäyttöauto.

Taloon pystyttiin suunnittelemaan valoisampia ja toimivampia asuntoja

Raatimiehenkatu 1 ja 3 on kapea täydennysrakennustontti, jolle Porvoon kaupunki on asettanut korkeat julkisivun laatukriteerit. A-Kruunun talo avaa tulevan Puistokatukonseptin toteutuksen ja on saanut kaupungilta kiitosta talojen julkisivuratkaisuista, muun muassa muuratun tiilen käyttämisestä viimeistelyssä.

A-Kruunun antoi heti suunnittelun alussa ohjeen tehdä asunnoista niin viihtyisiä, että asukkaat haluavat asua niissä pitkään. Kaikissa ratkaisuissa näkee, että taloja tehdään itselle pitkäaikaiseen käyttöön.

Pitkä ja kapea tontti tavallaan helpotti tehtävää, sillä kapearunkoiseen taloon pystytään suunnittelemaan valoisampia ja toimivampia asuntoja.

Asiantuntijat

Suunnittelussa mukana

Tutustu kohteen suunnittelussa mukana olleisiin arkkitehteihin ja suunnittelijoihin.

Juha Vesen

Juha Vesen - Arkkitehtitoimisto Kanttia 2

Sanna Vesen

Sanna Vesen - Arkkitehtitoimisto Kanttia 2

Referenssit

Tutustu toteutuksiin

Tutustu muihin suunnittelukohteisiin ja tarinoihin niiden takana.

Tuira Utopia

Maankäytön suunnittelu // Pöytälaatikko

VAV/FIRA

VAV Asunnot Oy:lle suunniteltu vuokratalokohde

Asuntorakentaminen // Kerrostalot

Porvoon kaupunki

Päiväkotikilpailun voitto Porvoon Huhtisissa

Koulut ja päiväkodit

Ota yhteyttä

Haluatko tietää lisää tästä tai jostakin muusta referenssistä? Lähetä meille viestiä.