Skip to content

Uusikummun vaihe 5 pohjoinen pysäköintilaitos

Varma / VRP Etelä-Suomi Oy // Espoo

Pysäköintilaitokset

Asiakas:

Varma / VRP Etelä-Suomi Oy

Sijainti:

Espoo

Valmistumisvuosi:

2023

Suunnitteluvuosi:

2022

Kerrosala:

8473 k-m2

Yhteiskäyttöinen pysäköintilaitos

Pysäköintilaitos sijaitsee Vuoritontun asemakaava-alueella noin 300 m Niittykummun metroasemasta ja ostoskeskuksesta pohjoiseen. Suunnittelualueella on sijainnut 1960-luvulta alkaen Outokumpu Oy:n toimitiloja, joista osa säilyy toimistokäytössä. Entiseen pääkonttoriin on valmistunut Uusikummun koulu ja alueelle on kaavoitettu asuintalojen korttelialueita ja päiväkoti. Pysäköintilaitos palvelee lähistön asukkaiden lisäksi toimistojen sekä koulun ja päiväkodin pysäköintiä, paikkoja on yhteensä 285 kpl.

Rakennus on jaettu julkisivuverhoilulla kahteen massaan

Suunnitelmassa pyritään täydentämään katua tilanteessa, jossa kohde suuntautuu sivuiltaan käyttötarkoitukseltaan erilaisiin rakennuksiin. Lännessä vanhaan ja etelässä uuteen toimistorakennukseen, idässä ja pohjoisessa uusiin asuinrakennuksiin. Pohjoisen puolella pysäköintilaitoksen ja asuinrakennuksen väliin jää puisto. Ilmeeltään pysäköintilaitos on mahdollisimman yhdenvertainen näihin kaikkiin suuntiin. Kaltevista pysäköintitasoista johtuva korkeampi rakennusmassa on sijoitettu toimistorakennusten puolelle.

Pääasiallisena julkisivumateriaalina on perforoitu luonnonvärinen merialumiini ja corten-teräspelti, levykoko noin 3000 x 1500 mm. Merialumiini on sijoitettu kaavassa vaaleiksi määrättyjen asuinrakennusten ja corten-teräspelti nykyisen tumman toimistorakennuksen puolelle. Julkisivuja on rytmitetty pystysuuntaisilla peltien taitoksilla, jotka viittaavat Outokummun kaivostoimintaan ja kallion louhintaan irtiporaamalla. Avoimet taitokset lisäävät samalla julkisivun reikäpinta-alaa ja helpottavat savunpoiston ja ilmanvaihdon vaatimusten toteutumista perforoinnin lisäksi.

Pysäköintihallin betonirunko on paikallavalettua ja jälkijännitettyä betonia. Rakennuksessa on viherkatto ja vesikatolle asennetaan aurinkokeräimiä.

Asiantuntijat

Suunnittelussa mukana

Tutustu kohteen suunnittelussa mukana olleisiin arkkitehteihin ja suunnittelijoihin.

Juha Vesen

Juha Vesen - Arkkitehtitoimisto Kanttia 2

Referenssit

Tutustu toteutuksiin

Tutustu muihin suunnittelukohteisiin ja tarinoihin niiden takana.

Tuira Utopia

Maankäytön suunnittelu // Pöytälaatikko

VAV/FIRA

VAV Asunnot Oy:lle suunniteltu vuokratalokohde

Asuntorakentaminen // Kerrostalot

Porvoon kaupunki

Päiväkotikilpailun voitto Porvoon Huhtisissa

Koulut ja päiväkodit

Ota yhteyttä

Haluatko tietää lisää tästä tai jostakin muusta referenssistä? Lähetä meille viestiä.