Skip to content
Liikku Kuntokeskusten sisustussuunnitelu

Johanna ja Heikki Riihijärvi ovat kasvot Kuntokeskus Liikun takana. Aivan ensimmäinen Liikku avattiin Oulussa vuonna 2010. Alusta asti Johannan ja Heikin visiona oli tehdä asiat omalla tavallaan: tavoitteena oli luoda viihtyisä, avara ja positiivinen matalan kynnyksen kuntokeskus, johon kuka tahansa voi tulla pitämään huolta omasta hyvinvoinnistaan, vieläpä edulliseen hintaan.

Ensimmäisen Liikun perustamisen aikaan liikuntakeskusten budjettikonseptit eivät olleet rantautuneet Suomeen asti, vaikka niitä jo nähtiinkin Euroopassa ja USA:ssa. Kuntosalit edellyttivät yleensä pitkiä sitoumuksia jäsenyyteen, niiden kuukausimaksut olivat hinnakkaita, eikä hinta-laatusuhteessakaan ollut aina hurraamista. Tämän Johanna ja Heikki halusivat muuttaa.

Nykyisin Liikkuja on jo miltei 40 ympäri Suomen, ja tavoitteena on jatkaa kasvua 10 uuden keskuksen vuosivauhtia. Jäseniäkin on kertynyt jo noin 50 000. Kahdessatoista vuodessa on tultu pitkä matka.

Liikkuja on jo miltei 40 ympäri Suomen

Liikulle on tärkeää viihtyisät tilat ja asioinnin sujuvuus

Kun ensimmäinen Liikku perustettiin, sai se aivan poikkeuksellisen huomion. Suurin kohu nousi siitä, voiko 29 € kuussa maksava kuntokeskus olla kovin tasokas.

– Aika moni kuvitteli varmasti, että meillä on nurkat täynnä mummonvanhoja kuntopyöriä, jossakin pimeässä kellarissa. Kun sitten todellisuudessa meillä olikin 1500 neliötä avaraa, kauniisti sisustettua tilaa ja uusinta uutta olevat laitteet, oli kontrasti mielikuvaan aika suuri, Johanna kertoo.

Liikun erityisyys on se, että Liikuissa satsataan huomattavasti perusasioihin, kuten treenaamisen sujuvuuteen ja tilojen viihtyisyyteen. Tavoitteena on se, että mahdollisimman monella ihmisellä olisi mahdollisuus huolehtia omasta hyvinvoinnistaan, terveydestään ja toimintakyvystään ilman, että lompakko kevenee liikaa. Liikku tarjoaa hinta-laatusuhteeltaan erinomaisen paikan lihaskuntoharjoitteluun, jonne on helppo tulla.

Viihtyisyyttä ja sujuvuutta luodaan esimerkiksi siten, että kuntokeskuksissa on erinomainen ilmanvaihto. Laitteet sijoitellaan väljästi, ja akustiikkaan kiinnitetään erityistä huomiota. Valaistus on keskeisessä osassa viihtyisän tilan luomisessa. Liikkuun valitut kuntolaitteet ovat alan uusinta teknologiaa. Kaikessa pyritään johdonmukaisesti sujuvuuteen ja toimivuuteen. Koska kyseessä on nimenomaisesti lihaskuntoharjoittelua varten rakennettu kuntosali, ei esimerkiksi ryhmäliikuntatunteja ole. Käyttäjämäärät jakautuvat sen ansiosta tasaisemmin eri aikoihin, kun pukuhuoneet ja laitteet eivät täyty ryhmäliikuntatuntien aikataulujen mukaisesti.

– Meille on tärkeää se, että kaiken pitää olla selkeää, ymmärrettävää ja yksinkertaista – aivan jo meidän nimestä lähtien. Jäsenyyden voi hankkia verkkokaupasta milloin vaan, ja jäsenyyden voi myös perua helposti, jos omat aikataulut muuttuvat.

Liikun konsepti tuntuu toimivan. Asiakastyytyväisyyskyselyt antavat erinomaista tulosta kerrasta toiseen, joten konseptissa on siis oltava elementtejä, joista asiakkaat pitävät.

Liikun asiakastyytyväisyyskyselyt antavat erinomaista tulosta kerrasta toiseen

Konseptin jalkautuksessa yksityiskohdat merkitsevät

Liikun kaikki kuntokeskukset ovat tunnistettavia ja noudattavat tarkasti samaa konseptia. Kun keskukseen astuu sisälle, paikasta ei voi erehtyä. Arkkitehtitoimisto Kanttia 2 on suunnitellut kuntokeskuksen tilakonseptin, ja vastaa Liikkujen tila- sisustus - ja valaistussuunnittelusta, osassa kohteista myös pääsuunnittelusta.

Liikun sisustuksellisen konseptin sunnitteluperiaatteet on koottu brand bookiksi, jonka avulla uusien Liikku-kuntokeskusten suunnitteluprosessi ja toteutus etenee tehokkaasti. Samalla varmistetaan, että toteutus on aina brändimukainen, standardoitu ja laadukas.

Liikku-kuntokeskusten sisustuksellinen konsepti kumpuaa suomalaisesta luonnosta. Raikas koivunvihreä sävy toistuu pintamateriaaleissa. Sisustuselementteinä käytetään aitoja koivunrunkoja ja luontoaiheisia maisematapetteja, jotka vievät ajatukset puhtaaseen suomalaiseen luontoon. Luonnonvaloa korostetaan, ja kodikasta tunnelmaa luodaan ryhmitetyillä riippuvalaisimilla. Kuntokeskusten salit ovat tilavia ja toiminnalliset alueet on mitoitettu kunkin aktiviteetin optimaalisen käytettävyyden mukaan. Valaistuksen ja värien lisäksi tunnelmaa luodaan tarkoin harkitulla musiikilla.

– Vaikka kuntokeskukset perustetaan hyvin erilaisiin tiloihin eri paikoissa, toteutuu visuaalinen ilme kaikissa keskuksissa hyvin samanlaisena. Tämä on myös asia, johon pyrimme. Kanttia 2 on onnistunut hyvin saamaan erilaisiin tiloihin samanlaisen konseptinmukaisen toteutuksen, Johanna sanoo.

Liikku-kuntokeskuksissa toiminnot ja tietyt elementit toistuvat aina samassa järjestyksessä. Asiakaslupaukseen kuuluu treenin sujuvuus, ja tästä lupauksesta kuuluu pitää kiinni myös käytännössä. Tarkkaan harkitut yksityiskohdat tukevat käytännön sujuvuutta. Lämmittelylaitteita on runsaasti, jotta lämmittelyalueelle ei pääse muodostumaan ruuhkaa. Käsienpesualtaissa on aina korkeat hanat, jotta hanasta saa otettua vettä.

Paitsi kuntolaitteiden sijoitteluun, kokemus sujuvuudesta ja helppoudesta liittyy myös siihen, että keskukseen on helppo tulla julkisilla kulkuneuvoilla, tai omalla autolla. Helppo asiointi kuuluu myös verkkokauppakokemukseen, jossa sekä jäseneksi liittyminen että oman jäsenyyden hallinta on vaivatonta. Asiakkaan ei tarvitse pelätä sitä, onnistuuko ostohetkellä nappaamaan hyvän tarjouksen, sillä hinnoittelu on kaikille aina sama.

Liikku-kuntokeskusten tilakonseptin mukaiset pukuhuoneet

Konsepti mahdollistaa uusien keskusten avaamisen ketterästi

Kymmenen vuosittaisen uuden kuntokeskusten avaamistahti ei olisi mahdollinen ilman, että jokainen osapuoli tietää täsmälleen, mitä tekee. Liikulla on tarkka käsitys siitä, millaiset kriteerit toimitilan täytyy täyttää, jotta siihen saadaan laadukas kuntokeskus. Uusien toimitilojen kohdalla arvioidaan esimerkiksi saavutettavuutta, sijaintia, tilan korkeutta sekä näkyvyyttä ulos. Kun potentiaalinen tila löytyy, Kanttia 2 tekee alustavan hahmotelman tilan pohjasta: minne pukuhuoneet, pesuhuoneet ja laitteet olisi mahdollista sijoittaa. Jos kaikki näyttää hyvältä, edetään neuvotteluissa ja tarkemmassa suunnittelussa.

Liikku-kuntokeskusten konsepti on matkan varrella hioutunut jo toimintavarmaksi. Tässä vaiheessa tiedetään jo tarkalleen millaiset materiaalit kestävät kovaa käyttöä, millaiset asiat asiakkaat kokevat miellyttäviksi ja millaiset kriteerit uusille toimitiloille tarvitaan, jotta homma toimii.

Standardisoimalla osa-alueita suunnittelua on pystytty tehostamaan, ja enemmän huomiota on pystytty kiinnittämään samanlaisina toistuvien osa-alueiden yksityiskohtiin. Kokenut rakentajaporukka varmistaa osaltaan laadukkaan lopputuloksen. Konseptia hiotaan ja kehitetään toki edelleen, mutta muutoksia ei tehdä vain muutoksen itsensä takia.

liikku-kasvoi-yhdesta-kuntokeskuksesta-valtakunnalliseksi-ketjuksi-kanttia2-5

Sujuvaa yhteistyötä ja luotettavat kumppanit

Yhteistyö Kanttia 2 kanssa on jatkunut jo 12 vuotta Liikku kuntokeskusten konseptin rakentamiseksi. Tässä vaiheessa voidaan keskittyä kasvuun ja uusien keskusten perustamiseen.

– Luotettavat tutut kumppanit tietävät mitä me haluamme. Olemme tehneet pitkään töitä konseptin hiomiseksi, nyt on hyvä keskittyä toiminnan kasvattamiseen, Johanna kertoo.

Kanttia 2:lla ajatellaan, että jokainen avattu Liiikku on paras ja jokainen seuraava toteutuva Liikku on vielä parempi kuin edellinen, sillä täydellisyyttä kannattaa tavoitella.

Lisää blogeja

Arkkitehtuuriin liittyviä ilmiöitä, erilaisia näkökulmia sekä ajankohtaisia hankkeita.

Tilaa blogi

Kanttia 2:n blogissa tarkastellaan arkkitehtuuriin liittyviä ilmiöitä, mielenkiintoisia näkökulmia, sekä esitellään ajankohtaisia hankkeita.

Tilaa tästä!